Notulen van de Algemene Leden Vergadering

van woensdag 22 maart 2023 gehouden in de zaal van Cultureel Centrum ‘Onder de Linden’, Middenweg 150 te Middenbeemster

Aanwezig zijn, in volgorde van de registratielijst, 29 leden (B = bestuur)
Jet Houtman-Witmer, Piet Groot, Trudy Wegener, Bea Jonker-Otjes, Liesbeth van Steijn, Rogier Tan, Lies Mulder, Guido Hendriks, Ger Ernsting, Joop Zomer, Cees Wonder, Cees Bark, Riet Vroegop, Ton Duin, Nico Glorie, J. Duin, J. Romein, Jantina Wever, Elise Konijn, Bert Tessel, Gerard Albrink, Anton Knijn (B), Simone Kragt (B), Anneke van Sijpveld (B), Cor Donkervoort (B), Cees Vroegop (B) Piet Konijn (B), Geo de Kruijk, René de Weerd

1. Opening en vaststellen van de agenda

Met een flinke hamerslag van een juist deze middag door zijn echtgenote aangeschafte mini houten hamer, opent voorzitter Cees Vroegop deze Algemene ledenvergadering van de POMologische Vereniging Noord-Holland.
Het is zijn laatste vergadering als voorzitter en daarom heeft hij een speciaal welkomstwoord voor zijn echtgenote Riet.
Het is al jaren de gewoonte dat hij de vergadering opent met het voorlezen van een gedicht. Voor deze bijzondere gelegenheid grijpt hij terug op een passend, door hemzelf geschreven dichtwerk wat hij geschreven heeft ter gelegenheid van de opening van de Collectieboomgaard in Beemster.

DE COLLECTIEBOOMGAARD

Een Schone van Boskoop en een Gieser Wildeman
staan tussen Mooi Neeltje en een Winterjan.
Jan Baas pronkt met een Syden Hemdje
en naast de Kleermaker bloeit, wat denk je?
Het Lekker Beetje en de Groninger Kroon.
En daar staat Madame Bonnefond wonderschoon
tussen de Notaris en Docteur Cornelis.
Het Sappig Groentje vindt dat Goudbal te geel is.

De spilletjes Lena, Elise, Suze en Ivette
rillen met Sweet Caroline, Rajka en Ecolette.
Je kunt reizen van Avezaath Kapel naar Opperdoes
met Dordse Aagt in haar mooiste bloes,
vergezeld van de Tesselaar en de Schellinkhouter,
langs Pater van der Drift want die vouwt er
devoot zijn handen voor de Heerepeer,
onderwijl lonkend naar de Maagdenpeer.
Princesse Louise en Koningin Emma
zijn op staatsbezoek bij Reine Victoria.
Napoleon, aan het hoofd van Soldat Laboreur
sluit vrede met Bismarck in huize Des deux Soeurs.
De Karmozijn, Schager Rood en Oranje Reinet
vormen tezamen een kleurig palet
met Boerengroen en Bangertse Blauwe,
geëscorteerd door Besy van Schonauwen.
De Zomerrietpeer en het Winterlouwtje benoemen samen
seizoenen met Beemster Herfst, maar in de namen
mis ik de Lente, of is dat Beemster Vroeg?
Misschien Stark’s Earliest die daar op sloeg?
Met meer namen zal ik u niet vermoeien,
van al de rassen die hier zijn gaan groeien.
En wij beschouwen al dit veelsoortige fruit
als een rijke pomologische buit.

Na zijn voordracht laat de vergadering met applaus merken dat deze zeer gewaardeerd wordt.
Aan de voorliggende agenda wordt bij punt 7 de voordracht van Thijs Jostmeijer als bestuurslid toegevoegd zoals ook te zien is op de geprojecteerde agenda en vervolgens vastgesteld.

2. Notulen van de Algemene Leden Vergadering van woensdag 20 april 2022

Deze zijn gepubliceerd in de zomerPOM van 2022 en geplaatst op de website van de vereniging. Ook liggen er vanavond enkele gedrukte exemplaren op tafel in de zaal.
Bert Tessel vraagt welke onderstammen gebruikt zijn bij de te vervangen halfstammen in de Collectieboomgaard gezien het verschil in omvang.
Dit zou ergens vastgelegd moeten zijn. Anneke van Sijpveld vult aan dat er niet alleen te zware bomen vervangen worden maar ook bomen die het niet goed doen. Voor de uitvoering is een plantplan opgesteld.
Vervolgens wordt het verslag vastgesteld met dank aan de secretaris.

3. Mededelingen

Voor deze avond hebben zich afgemeld: Greetje Plaisier-Wartenhorst en Nico Brantjes.

4. Ingekomen stukken

Er zijn geen ingekomen stukken.

Bij dit agendapunt behoren ook de aan ons ontvallen leden genoemd te worden voor zover gemeld en bekend bij het bestuur. Dat geldt het afgelopen jaar onze leden Jaap Oostwouder en Wim van Rooijen. In het POMblad is van beiden een in memoriam geplaatst.
Wij gedenken hen met eerbied en genegenheid.

5. Jaarverslag 2022

De heer Bert Tessel vraagt n.a.v. het gestelde op bladzijde 14 wat het beleid is van de POM t.a.v. de bessenstruiken in de Abdijtuin. De voorzitter antwoordt dat we ons niet bezig houden met klein fruit. De struiken die er staan zijn voor de helft van de broeders van de Abdij. Van de andere struiken is nu dus de helft gerooid.
Op bladzijde 16 staat dat de pruimenbomen in de Collectieboomgaard worden vervangen door bomen van hetzelfde ras. Dat klopt, dus de eigen rassen komen weer terug in de bomencollectie.
Hij kaart ook het probleem van de spinselmot aan. Anneke en Anton geven aan dat er te laat is begonnen met de bestrijding. Volgens onze deskundige Luciën Slippens wordt er niet gespoten maar verwijderd, dus op tijd knippen en dat is veel werk naast de normale werkzaamheden voor een betrekkelijk gering aantal mensen.
Ger Ernsting merkt op bij het stukje over de Boekenkist dat er weinig uitleen plaats vindt. Hij geeft het beheer over aan Thijs Jostmeijer. Deze vraagt via hem of het mogelijk is dat hij als eerste het blad Pomologia kan krijgen
voordat het rondgaat in het bestuur. Dit zal worden besproken.
Bert Tessel vraagt naar de genoemde terugloop op bladzijde 18 van het aantal snoeiers van de commissie. De commissie regelt dit zelf. Het is vooralsnog geen probleem en er komen verse krachten aan bijvoorbeeld van werkers van de Abdijtuin. Op pagina 23 wordt genoemd dat er op de zestig aanmeldingen voor de snoeicursus twee afmeldingen zijn. De coördinator stuurt vooraf een brief waarin de betalingsregeling staat bij niet op komen dagen.
Om de opkomst voor de ledensnoeidagen te bevorderen is het een goed idee de deelnemers van de basissnoeicursus na afloop van de cursus een flyer mee te geven met informatie over deze dagen.
Bert Tessel constateert dat op bladzijde 25 de tekst over het DNA-onderzoek bijna gelijk is aan het gestelde in het verslag van 2022. Het wachten is op het verschijnen van het proefschrift. De auteur is een liefhebber die dit in eigen tijd doet en dan kan het inderdaad even duren. Belangrijk voor ons is dat de juiste namen bij de bomen komen te staan.
Als bomen opgenomen worden in de erfgoedcollectie (250 stuks) moeten
Vervolgens wordt met applaus het verslag goedgekeurd met dank aan de secretaris voor het opstellen ervan.

Op de vraag van de voorzitter of de vergadering akkoord gaat met het gevoerde beleid wordt bevestigend gereageerd.

6. Financiën

In het POMblad is het financiële overzicht met toelichting gepubliceerd. Penningmeester Anton Knijn geeft een korte toelichting.
Er is een flink positief verschil in de baten wat voor een flink deel komt door het batig saldo van de bomenverkoop. De huidige kweker rekent minder voor de bomen en de kwaliteit is goed.
Ook de post snoeicommissie geeft een flinke stijging in de opbrengst te zien.
Er is een aanzienlijk verschil tussen de kosten voor het DNA-onderzoek.
Op de vraag van Geo waardoor de stijging van de kosten van de Abdijtuin veroorzaakt wordt antwoordt de penningmeester dat er met meer werkers meer koffie en kilometervergoeding nodig is.
Bij de begroting wordt er wat betreft de post POMblad rekening gehouden met een stijging van de druk- en verzendkosten. Verder zijn de posten duidelijk.

Op 17 maart 2023 zijn de stukken gecontroleerd door de leden van de kascontrolecommissie, Piet Portegijs en Bea Jonker-Otjes. Alles is in orde bevonden en de penningmeester krijgt een welverdiend applaus.
Vervolgens wordt het bestuur door de vergadering gedechargeerd voor het gevoerde financiële beleid.
Van de leden van de kascontrolecommissie treedt Piet Portegijs af en Nico Glorie neemt zijn plaats in. Omdat Bea beoogd bestuurslid is wordt in haar plaats Ton Duin benoemd. Als plaatsvervangend lid biedt zich Rogier Tan aan.

De vergadering gaat akkoord met het vaststellen van de contributie voor 2024 op € 17,50.
Dat is heel bijzonder want, zo memoreert de voorzitter, er zijn niet veel verenigingen die dit ruim twintig jaar hebben kunnen doen.
En dat alles onder het regiem van dezelfde voorzitter.

En dan is het tijd om Ger Ernsting te bedanken voor het beheren van de Boekenkist. Deze heeft hij getransformeerd naar een Boekenkast en hij heeft er ook de bezem doorgehaald.
Een fles POM huiswijn is zijn welverdiende dank.

7. Bestuursverkiezing
Vervolgens is er een gedenkwaardig moment, het einde van een tijdperk en daar mag uitgebreid bij stil gestaan worden. De voorzitter gaat na 21 jaar trouwe dienst weg. Het is een lastige zaak want er is nog geen opvolging en voorzitter Cees Vroegop spreekt de wens uit dat er snel iemand opstaat om zijn taken over te nemen. Hij maakt van deze gelegenheid gebruik om toch enkele mensen te bedanken.
Hij is ooit blanco begonnen en ‘geeft zijn vrouw Riet daar de schuld van’.
Zij heeft hem ooit meegenomen naar tuincentrum Ranzijn om het eigen fruit te laten determineren. Daar kwamen zij oud-collega Geo de Kruijk tegen die toen al druk was in de POM.
Enkele jaren later werd Cees benaderd en begon in 2002 als voorzitter van de POM. In de jaren die daar op volgden heeft hij heel wat stukken kritisch moeten lezen. Gelukkig waren er genoeg mensen in de vereniging die hun kennis met hem wilden delen. Hij stopt als voorzitter maar wil nog wel doorgaan met het werk voor de commissie aanplantbemiddeling.
Bedanken moet hij ook de andere leden van het bestuur. Hij heeft daar tien jaar mee samen gewerkt en dan wordt het bijna familie.
Job Cohen zegt in zijn boek: “Ik moet de boel bij elkaar houden”. Dat was voor Cees zijn grootste uitdaging, de eenheid in de vereniging bewaren. “En dat is niet altijd gelukt”, zo moet hij toegeven, “soms moesten we afscheid nemen van mensen”.
Hij laat ons met pijn in het hart achter. Het gaf hem wel een leeg gevoel na de laatste bestuursvergadering. Maar ook voor hem gaan de jaren tellen en daarom wenst hij vanuit zijn hart de POM het allerbeste toe.
En na het overhandigen van de hamer aan het oudste bestuurslid neemt hij plaats in de zaal. Zijn klus zit er op. En dat hij dit goed gedaan heeft blijkt wel uit het ovationele applaus dat opklinkt.

Uiteraard is dit het moment dat we hem mogen bedanken.
Het oudste bestuurslid en dus plaatsvervangend voorzitter Cor Donkervoort is te rade gegaan bij de vorige secretaris Bob Jongejans die Cees in zijn beginjaren heeft meegemaakt. Deze weet te vertellen dat hij op 23 april 2002 in een officiële vergadering van de POM gekozen is als voorzitter. In de zomerPOM van 2002 geeft Cees een exposé over zijn persoon en levensloop. In het herfstnummer van dat jaar staat voor de eerste keer een stukje tekst van wat later het Woord van de voorzitter is gaan heten.

“We kunnen niet zeggen dat zijn vertrek onverwacht is. Al vele jaren is zijn mogelijke vertrek een vast agendapunt van deze ALV, maar Cees heeft zich steeds weer laten overhalen om er wat jaren aan vast te plakken.
Dit overigens tot groot genoegen van zijn medebestuurders.
Dat stopt nu en wij zijn gestopt met het proberen om hem nog eens over te halen te blijven, ook al zullen wij deze zeer capabele voorzitter node missen.
En ik weet zeker dat de aanwezigen nog veel meer kwaliteiten van jou, Cees, zullen weten te noemen.
Geen wonder dan ook dat er niet zo snel een opvolger klaar staat want het zijn flinke schoenen om te vullen.
Ik kan hier wel een heel referaat houden maar onder het motto ‘plaatjes zeggen meer dan woorden’ neem ik u allen graag mee voor een kijkje in het bestaan van een voorzitter.”

En in een zeer ruime PowerPoint presentatie worden de aanwezigen meegenomen in het werk van deze voorzitter.

Dan is het moment daar dat de waarnemend voorzitter de vraag voorlegt aan de aanwezigen of zij er mee akkoord gaan dat Cees Vroegop benoemd wordt tot erelid van de POMologische Vereniging Noord-Holland.
Na het volmondige “Ja” van de leden speldt Anneke hem de onderscheiding op en krijgt hij de daarbij behorende oorkonde. Vervolgens zet Simone hem en zijn vrouw Riet in de bloemen. Ook krijgt Cees een uitgebreide kweekbak voor het geval hij genoeg krijgt van bomen kweken en aan zijn eigen siertuin wil beginnen.
Daarna mag Cees zijn specialiteit laten zien. Met behulp van een kruiwagen moet hij proberen om zoveel mogelijk kikkers, in de vorm van groene ballonnen, hem toegeworpen door het ‘publiek’ te vangen en te transporteren.

Daarna tooien de bestuursleden zich met een hoofdeksel en presenteren aan Riet en Cees een bijzondere editie van Thomasvaer en Pieternel.
Voor hen die niet aanwezig waren, het is te lezen verder in dit POMblad.

Zijn voorganger, oud-collega en persoonlijke vriend Geo de Kruijk vertelt nog wat persoonlijke zaken over Cees tot genoegen van de aanwezigen en waarschijnlijk ook van Cees gezien zijn reactie.

En dan wacht nog wel de rest van de agenda van deze ledenvergadering.

7. Bestuursleden

Vier van de bestuursleden zijn benoemd tot het voorjaar 2024 en een lid tot het voorjaar 2025. Gelukkig is er ook nieuwe aanwas. Bea Jonker-Otjes wordt na een jaar ‘stage lopen’ voorgedragen als bestuurslid en met instemming van de leden benoemd.
Ook Thijs Jostmeijer heeft aangegeven zitting te willen nemen in het bestuur en wordt met instemming van de leden benoemd.

8a. Jaarplan


Geo oppert om in Noord-Holland bij aanplant bemiddeling zoveel als mogelijk zeldzame Noord-Hollandse rassen aan te bevelen. Verder stelt hij voor in samenwerking met bijvoorbeeld het Clusius College een cursus voor leden van de vereniging te ontwikkelen, waardoor waarschijnlijk meer leden actief worden in ons verenigingswerk. Gezien het beschikbare vermogen van onze vereniging zijn daarvoor de middelen aanwezig.
Dit voorstel levert een geanimeerd gesprek op.
Er zijn ook nieuwe ontwikkelingen bijvoorbeeld op het gebied van voedselbossen e.d. waar we op in kunnen haken. Een masterclass rond een dergelijk onderwerp zal best wel belangstelling kunnen krijgen.
In Scharwoude en Zuiderwoude zijn al natuurspeelplaatsen voor de jeugd ingericht. Kunnen we dit soort initiatieven actief steunen door bijvoorbeeld gratis bomen aan te bieden, vraagt Liesbeth van Steijn.
Jong leren fruit eten genereert belangstelling zegt Rogier Tan en hij vraagt aan de ‘jongste’ aanwezige Guido Hendriks of deze zijn visie hierover wil geven. Iets wat hij vol verve doet.
Kortom, ideeën en enthousiasme genoeg. Nu nog de mensen om dit uit te voeren.

8b. Het jaarplan 2023 wordt vervolgens goedgekeurd

9. Rondvraag

René de Weerd meldt dat hij in het bezit is van stukken waarin het begin van de POM staat beschreven. Hij vraagt het bestuur na te denken over het verantwoord opslaan van deze papieren om ze veilig te stellen voor de toekomst. Misschien is het mogelijk om ze in een streekarchief te plaatsen.
Het bestuur zal zich daar mee bezig houden.
Elise Konijn vraagt of het mogelijk is de nieuwjaarsreceptie op een ander moment te plannen, bijvoorbeeld op een middag in het weekend zodat het aantal bezoekers hoger kan worden. Ook zou er dan tijd voor een passende activiteit kunnen worden ingeruimd. Ook deze suggestie zal op de agenda van de bestuursvergadering worden geplaatst.

Sluiting

De waarnemend voorzitter bedankt iedereen voor de aanwezigheid, het meedenken en meepraten. Een bijeenkomst als deze kan nieuw elan brengen.

Nu is het tijd om met elkaar het glas te heffen en afscheid te nemen van een voorzitter die zo lang leiding heeft gegeven aan de POMologische Vereniging Noord-Holland.
En als uiteindelijk de hapjes op tafel komen blijft het nog lang gezellig in ‘Onder de Linden’.

20 maart 2023
secretaris Cor Donkervoort