Bloeitijdstip fruitbomen
en het zachte weer van 2007.
 


Onze Vlaamse vrienden hebben een Proefcentrum Fruitteelt, waar iemand werkt die jaarlijks in het nieuws komt omdat hij iets zegt over het bloeitijdstip van fruitbomen. De goede man heet Tom Deckers.

Late bloei in 2006

Vorig jaar stond Tom in de krant en op het Internet omdat de appel- en perenbomen maar niet in bloei wilden komen. De bloesems waren in 2006 al sinds 1985 niet meer zo laat geweest. U herinnert het zich vast nog wel, met kou begin maart en zo. De peren zouden 1 mei, de appels op 10 mei 2006 pas in bloei komen. En 1962 was het voor-vorige jaar met zo late bloei. Toen bloeiden de peren pas op 30 april, wist Tom uit de archieven af te leiden.

Vroege bloei in 2007?

Dit jaar is de situatie natuurlijk recht tegenovergesteld aan die in 2006. De zachtste winter ooit ligt net achter ons. En toch zijn volgens de bloesemtijdprofeet de bomen slechts een week eerder in de bloei dan in normale jaren. Hij stelt vast dat nu, medio maart, de pruimen in zijn Belgisch-Limburgse proeftuin beginnen te bloeien; krozen zijn daar al fini met de bloei. Over 3 weken, zo voorspelt Tom, zullen bij hem de peren bloeien, rond 20 april de kersen en eind april de appels. De peren zouden eerder kunnen bloeien, ware het niet dat wij en onze Vlaamse vrinden volgende week eerst even wat koude buien uit het noorden over ons heen krijgen.

Onze Vlaamse vriend spreekt schitterend beeldend over het uitbotten van de perenknoppen: “Een week geleden had je nog zogenaamde schuivende knoppen aan de perenbomen, nu zijn we al drie stadia verder en zien we vooral veel muizenoren. Dat zijn knoppen met twee oortjes, die oortjes vormen straks de blaren. Na de muizenoren krijg je een groene kluster, dan een groene knop, vervolgens een volle witte knop en uiteindelijk de bloei".

Dit jaar: langdurige bloei

Goed nieuws heeft Tom voor de genieters van bloesems. Vorig jaar, toen het zo laat bloeitijd was, was met even mooi weer de bloei van alle bloesemknoppen aan één en dezelfde boom gelijktijdig. En met het mooie weer was het ook vlot klaar. Nu zal de bloei vermoedelijk langer duren, omdat aan één en dezelfde boom de bloesemknoppen vaak in verschillende ontwikkelingsstadia zijn.

Jammer voor de fotografen, denk je dan. Vorig jaar zag je knalwitte kruinen, alle bloesem was er op dezelfde periode. Dat zal dit jaar minder uitbundig zijn, helaas. Gelukkig voor de bloesemtochtwandelaars. Die krijgen bij een langere bloeiperiode “altijd wel enige waar voor hun geld”, in plaats van alles of niets in geval van een korte, krachtige bloeiperiode.

Bloeitijdstip in Nederland later

Overigens, vriend Tom vertelt niet hoeveel later in Nederland de bloei is. Die latere bloei is omdat het op noordelijker breedte vaak koeler is dan in de Vlaamse heuvels. In het rivierenland was vandaag, 15 maart 2007, nog maar bij een enkele pruimenboom een enkel knopje en een héél enkel bloemetje te fotograferen. Zuidelijker in Nederlands Brabant staan wèl al pruimen in de bloei, althans in beschutte tuinen.

Wie het verschil in bloeitijd durft te benoemen, plus het tempo waarin in de diverse delen van de Benelux de bloeitijd begint, mag de redactie e-mailen.

Op 15 maart 2007: in midden–Nederland pas een enkele knop en een heel enkele bloesem te fotograferen bij pruimen. (foto: Bas van Andel)

Verder lezen over de bloeitijd in Belgisch Limburg in 2006 en 2007:



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland