Appelschil vettig?  


Soms lijkt het alsof een appel een vette schil heeft. Als consument denk je dan dat er een te uitbundige waslaag voor de glans op de appel gespoten is. Of je denkt dat het bestrijdingsmiddelen zijn, die nog in overdaad op de appel zitten.

Wat is het?

De werkelijkheid is, dat het om een natuurlijke waslaag gaat. Deze beschermt de appel tegen bacteriën en schimmels. Het is dus een natuurlijke beschermingslaag tegen aantasting van buiten. Maar het is ook een natuurlijke beschermingslaag tegen uitdroging. Als je met wasbenzine of een dergelijk oplosmiddel de vettige laag zou verwijderen, zou vlot gewichtsverlies door vochtverdamping optreden.

Wat zit er in de waslaag?

De waslaag bestaat uit niet-wateroplosbare verbindingen zoals lange koolwaterstoffen (alkanen) en uit hogere alcoholen. Hoe dik de laag is, hangt af van het ras. Naarmate de appel rijper wordt, vervloeit de waslaag, Zij sluit zich dus meer aaneen. De Jonagold heeft een schil die bij rijping de appel praktisch helemaal afsluit. Daarom kun je een Jonagold langer bewaren dan bijvoorbeeld een Elstar, Die waslaag sluit minder perfect af, waardoor toch nog vocht ontsnapt.

Het vervloeien van de waslaag gebeurt dus vooral bij de rijping. Rijping gaat sneller bij hoge temperaturen. Appels die daar “aanleg”voor hebben en in de kamer liggen, worden snel vettig. Koel bewaren is dus het devies, ook voor de hobbykweker.

Wegwassen?

Een vettige schil is dus iets natuurlijks. Wegwassen gaat niet. Wegwassen is ook niet nodig. Als je je er aan ergert, kan een gewone droge theedoek wellicht uitkomst bieden.

Verder lezen:

Nutrinews nummer 4, 2005 (PDF file)


Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland