De antioxidant quercetine in appels tegen griep.  


Het is erkende wetenschap: afgematte, gestresste muizen worden sneller grieperig. Die erkende wetenschap heb je als lezer nodig om het volgende experiment te snappen.

Je hebt een heel stel muizen. Die mat je voor een deel flink af, zodat ze dus extra vatbaar worden voor griep. Een deel van die afgematte muizen voer je quercitine-bevattend eten, de andere helft geef je gewoon voer. Ook muizen die je niet afmat kun je zo splitsen: geef een deel voer met, en een deel voer zonder quercitine.

De uitkomst van het experiment is, dat muizen die door het afmatten vatbaar waren voor griep maar wel quercitine hadden gehad net zo weinig ziek werden als muizen die op hun luie gat hadden mogen liggen. En het duurde ook langer, als ze quercitine hadden gegeten, voordat ze ziek werden. Ofwel: afmatten én quercitine leidt bij muizen ongeveer tot evenveel ziekte als niks doen. En bij de luie muizen bleek ook nog eens dat de luie muizen die quercitine hadden gegeten minder ziek werden.

Quercitine zit onder meer in appels. Ergo conclusio: appels helpen -bij muizen- tegen griep en luchtweginfecties. Bij mensen ook? Best kans op, denk ik, maar ik heb er geen verstand van. Niettemin, al weer een reden te meer om een boompje te planten! Immers, baat de appel niet tegen de griep bij mensen, dan is ie - zeker indien onbespoten- ongetwijfeld gezonder dan de chemische snoeptroep die je anders gegeten zou hebben.

Verder lezen: Agrarisch Dagblad 050908



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland