Oude Goudreinet redt het mogelijk
dank zij ecoloog bij Raad van State
 


Werkendam is een dorp dat soms het landelijke nieuws haalt. De ene keer is het door de markante Grietje Post, die in "Man bijt hond" in onvervalst Werkendams met verbazing de moderne wereld becommentarieert. De andere keer is het ene blonde Chantal, wier erotische avonturen via facebook wereldkundig gemaakt werden, maar die nu facebook op de knieën kreeg over onthulling van de bron van de ongewenste openbaarmaking van haar pikante uitspattingen.

En nu haalt Werkendam de landelijke pomologische pers. Wat is er aan de hand? Rijkswaterstaat gaat nogal te keer bij de Werkendamse Biesbosch. Boeren moeten verkassen en verhuizen om de Merwede afvoerruimte over voormalig boerenland te geven. In het kader van boerenlandruil kreeg een boer een stuk grond met bomen. Tussen moderne boeren en bomen zit een zeker spanningsveld. De buren vochten voor de bomen. Dus kwamen ze aan de Haagse Kneuterdijk waar de Raad van State zetelt tegenover juristen van Rijkswaterstaat te staan. Nou hebben de meeste juristen de mond vol tanden zodra het om bomen, laat staan oude fruitbomen gaat. Dus werd inderijl een ecoloog uit de kast getrokken. Die constateerde dat er uilenballen onder de Goudreinet lagen. En dat die ene boom dus ecologische waarde had en niet gekapt mocht worden. De overige 199 bomen mochten wel weg, althans wat de ecoloog betreft.

Wat de staatsraden in hun juridische opperwijsheid zullen vinden weten we nog niet. Maar de pomologie haalt mogelijk een overwinninkje op de de bulldozerbazen met hun kettingzagen. Oude bomen overwinnen dank zij uileballen. Wat is ecologie in de juristerij toch onnavolgbaar mooi. Bijna net zo mooi als een simpele Goudreinet...

Verder lezen: Brabants Dagblad.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland