Voor u gebladerd:
Aardappelen Groenten Fruit
 


Boekgegevens:
Titel: Aardappelen Groenten Fruit
Subtitel: Het produktassortiment
Auteur/uitgever: AGF, i.h.b. de Stichting Ondernemers- en vakopleiding voor de detailhandel in aardappelen, groenten en fruit.
Jaar van uitgave: Circa 1985.

Dit keer de bespreking van een boekwerk dat ongetwijfeld niet meer te koop is, zo het ooit al te koop was. Het is, kort gezegd, cursusmateriaal voor de opleiding tot groenten- en fruithandelaar. Ik heb overwogen dit in de rubriek “UIit de historische Fruitkist”te plaatsen, maar daarmee zou ik de echte eminente grijsaards tekort doen.

Ik ga niet in op de delen van het cursusboek die over aardappelen en groenten gaan. Daar zijn anderen voor. Ik zal wel met de blik anno 2006 kijken naar wat volgens de “fruitverkoopleraren” uit circa 1985 belangrijk was voor een fruitverkoper om te weten over appels en peren.

Appels waarvan de fruithandelaar moest weten in 1985

Benoni, Discovery, Jerseymac, Julyred, Katja, Vista Bella, Karmijn de Sonnaville, Laxton’s Superb, Spartan, Suntan . Het is zo maar een rijtje namen uit het handboek voor de leerling-fruitman anno 1985. Veel namen zijn nu, 20 jaar na dato, toch flink in de vergetelheid geraakt.

Daar staat tegenover dat andere namen die in 1985 genoemd werden wél opgang gemaakt hebben. Of zich hebben weten staande te houden, zoals de Schone van Boskoop. Ook de Jonagold komt in 1985 in het boek al voor. De kwaliteit die er uit springt: zijn zeer goede houdbaarheid. Ook onze huidige nummer 2, de Elstar, staat er in. Hij wordt gekwalificeerd als een zeer goede en mooie, uitstekend smakende bewaarappel.

Het hardfruitonderdeel over appels laat zien dat er in 20 jaar veel (goeddeels) van het echte speelveld afgegaan is. Het zou interessant zijn het huidige lespakket te bekijken. Zouden de Santana’s, Wellants en andere moderne rassen daar hun plek hebben?

Als je de rassenvergelijking tussen toen en nu maakt, denk je onwillekeurig ook aan de fruittelers. Zij hebben honderdduizenden toen nog guldens geïnvesteerd in rassen, die inmiddels weer goeddeels van het toneel verdwenen zijn. Natuurlijk, het is ondernemersrisico dat je een verkeerd ras aanplant, net zoals het een schot in de roos kan zijn. Maar hoeveel fruittelers zouden er vervroegd hun boomgaard gerooid hebben zonder dat zij hun investering hadden terugverdiend?

Wie door de perenrassen anno 1985 bladert, heeft het gevoel dat daar niet zo heel veel veranderd is. Voor Clapp’s Favourite, Winterjan en Winterrietpeer zal men waarschijnlijk tegenwoordig lang moeten zoeken, maar de Conference en de Doyenné de Comice stonden al prominent en hooggeprezen in het lesmateriaal. Het aantal perenrassen dat in het boekwerk besproken werd is ook aanmerkelijk kleiner dan het aantal appelrassen. Het is een fruitteelt- gegeven dat perenboomgaarden minstens ééns zo lang meegaan als appelboomgaarden. Alleen al vanwege de langere “technische” levensduur van perenrassen. Bij peren is er minder hectiek dan bij appels; het doorbladeren van cursusmateriaal van 20 jaar geleden bevestigt dat.

Wat te doen met een dergelijk cursusboek?

Het cursusboek bevat mooie foto’s en praktische gebruiksbeschrijvingen van de vele appel- en perenrassen uit het nabije verleden. Wat dat betreft is het aardige documentatie voor wie zich wil verdiepen in vooral de rassen uit het nabije verleden. Uiteraard zitten ook de nu nog steeds te koop zijnde rassen die in het recente verleden tot 1885 ontwikkeld zijn in de documentatie. Aardig om te bewaren voor het nageslacht. Om te zien hoe de tijd continu rassen doet komen en gaan. Wie een bekende of familielid heeft die ooit voor groenteboer leerde, doet er goed aan te vragen of er nog een opleidingsboek ergens op zolder ligt. De plaatjes en teksten zijn te aardig om dit cursusmateriaal bij het huisvuil te zetten.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland