Nieuw licht op ras Gulderlingen  


Eerlijk, ik begon te twijfelen. Zou het voorgeslacht mij verkeerd voorgelicht hebben over de naam van mijn oude trouwe oudste appelboom? Geen Gulzelingen of Gulderlingen? Notarisappels, zei ooit een pomoloog met veel ervaring. Voor het eerst geloofde ik een wijze pomoloog niet. Nee, ze smaakten toch echt anders, en de kleuren rood, geel en vooral goud zo intens, nee, die eigenschappen had de Notarisappel toch echt niet.

Nou moet ik mijn wijze oude pomologenvriend natuurlijk niets kwalijk nemen, want het was nog vroeg in het seizoen. Een andere wijze eminente pomoloog gaf aan: ik weet het niet.

Maar nu, ik heb nieuws! Iemand heeft mijn Gulderlingen herkend als Gulderling! Een voormalig fruithandelaar die de leeftijd der zeer sterken bereikt heeft, herkende mijn Gulderlingen. Deze man, afkomstig uit zuidelijk Zuid-Holland, had er zelfs mee op de markt in Den Haag gestaan!

Kennelijk heb ik een ras bij de kladden dat Zuid-Hollandse roots heeft....

Mijn zelfvertrouwen en vertrouwen in de pomologische wijsheid van het voorgeslacht is weer 100% in tact. Een Gulderling ìs het!

Nou blijft de vraag: is dit een variant van de Gulderlingen die Knoop al beschreef, of is dit een regionale variant, of heeft de appel zelfs niets te maken met de Gulderlingen uit Knoop?

Hopenlijk krijgen we dit met gemeenschappelijke pomologische kennis boven water!



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland