Zoete, graauwe, Gorinchemsche Holaart  


Je vindt hem al beschreven in DE NEDERLANDSCHE BOOMGAARD uit 1868. De eerste foto ervan verscheen vermoedelijk in De Greeff rond 1905. En dan vind je hem. Drie appeltjes hingen er dit jaar aan de boom. De Zoete, Graauwe, Gorinchemse Holaart. Vorig jaar waren er meer, wist de boer te vertellen. Maar zijn appelboom had net zo veel last van beurtjaren als de Zoete Campagner, die berucht is om zijn per jaar extreem wisselende opbrengsten.

Tekening uit DE NEDERLANDSCHE BOOMGAARD 1868

De oude boer noemde hem Honingzoet. Nou is, blijkens de naamgeving in de appelcollectie-lijsten van onze vrienden in Wageningen, Honingzoet een appelras. Helaas ben ik geen foto daarvan tegengekomen. Of deze Zoete, Graauwe, Gorinchemse Holaart dus inderdaad tevens een Honingzoet is, moet even in het ongewisse blijven. Bij de oude boer ging gelukkig een blik van herkenning op toen ik hem de bovenstaande plaatjes liet zien.

De eerste foto van de Zoete, Grauwe, Gorinchemse Holaart in de Greeff

Hieronder volgen foto’s van de drie Zoete, Gorinchemse, Graauwe Holaarts. De werkelijkheid spoort met de plaatjes. In De Greeff lijkt de appel breder, maar dit is meer schijn dan werkelijkheid.

Komend jaar zal ik mij graag door de vriendelijke oude boer laten uitleggen wat je allemaal met de Holaart kunt doen. Hij oogt niet mooi, maar de smaak van deze potappel schijnt prima te zijn. Ik ben benieuwd!



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland