Op fruitpad….naar de baron in Neerijnen
en de kasteelheer in Waardenburg
 


In de oproepenrubriek van deze website werd gevraagd om uittips met een (hoogstam)fruitaccent. Deze oproep gaf aanleiding tot een tocht naar Neerijnen, gelegen vlak bij de afslag van de A2 naar Waardenburg even boven Zaltbommel.

Deze tocht leidde mij naar een kasteeltuin met (hoogstam)fruit en een kasteel met fruitbomen langs de gracht en in de weiden in de buurt. Tussendoor wandelde ik door een landgoed-bos met hoge, schaduwrijke bomen. Terwijl Nederland zuchtte in de hitte, genoot ik van de verkoeling van het oude bos en de hoogstammen. Wie de hectiek van de stad ontvluchten wil, vindt hier de rust. Fruitbomenliefhebbers krijgen uitzichten op kastelen, de Waal met zijn uiterwaarden en de Waalbrug en blikken op nostalgische (ex-) boerderijen, bijna altijd nog meer hoogstam, kado.

Er zijn korte, goed gemarkeerde wandelingen uitgezet vanaf de kasteeltuin, die je gemakkelijk vindt door in Neerijnen het bordje “gemeentehuis” te volgen.

Hieronder volgt een uiteenzetting van de wandeltocht, toegespitst op jou als vriend(in) van fruit en fruitbomen .

De Kasteeltuin van de baron in Neerijnen

De Kasteeltuin ligt tussen het kasteel met gracht van de baron, nu gemeentehuis, en de kerk, die opvalt door zijn on-Nederlands aandoende zandgeelkleurige pleisterwerk.

Even uitstapje naar architectuur:

Fragment kerk Neerijnen
foto: Emile Heesters/Bas van Andel

In de tuin vind je diverse hoogstamfruitbomen, deels met naambordje. Wie zich oriënteert op een nieuwe hoogstam, kan daar in de kasteeltuin bijvoorbeeld de Groninger Kroon en de Notarisappel als ca. 15-jarige boom met vruchten zien.

Jonge hoogstammen in de kasteeltuin.
Foto: Emile Heesters/Bas van Andel

Helaas zijn veel naamplaatjes verdwenen. Zonde! Gemeente Neerijnen: als u de oude rassen een warm hart toedraagt, zorgt u dan alstublieft voor duurzamer (bevestiging van) naambordjes. Nu kun je te gemakkelijk het bordje “afplukken”en meenemen. En helaas lijkt dat te vaak gebeurt.

Dat laatste geldt ook voor de bordjes aan de vele boompjes die een lage haag vormen in de bloemen- en plantenafdeling van de kasteeltuin, die voor de liefhebbers van tuinplanten een klein eldorado is.

Verder staan in de kasteeltuin mispels, een moerbei, bramen, bessen. Rozenbogen begroeid met bramen of peren zijn blikvangers, evenals een kas met een “latjesgordijn”als afscherming op de zuidkant.

De fruitbomen van de kasteelheer van Waardenburg.

Wie bij de kasteeltuin de weg bij de kerk oversteekt komt op een gemarkeerd pad naar de Waaldijk. Gelijk tegenover de kerk kun je al in juli rijpe perziken tegen een zuidmuur bij een pompoenenveld zien. Als je het pad vervolgt, word je beloond met een mooi uitzicht op de Waal, de uiterwaarden en de brug bij Zaltbommel. Na enkele minuten over de (daar autovrije) dijk gelopen je hebben zie je rechts een boomgaard met tussen de bomen een wit laken van bloeiende schermbloemige (kleine) Berenklauwen.

Kasteel Waardenburg met allerlei fruitbomen en wei met bloeiende “kleine Berenklauwtjes”.
Foto: Emile Heesters/Bas van Andel

Daarachter is het oude kasteel van Waardenburg met zijn gracht. Langs die gracht diverse, veelal niet echt oude hoogstammen, wel van oude rassen. Een paar lekkere Janbazen en de eerste Suikerperen lesten mijn dorst. Ik moest helaas constateren dat vruchtboomonderhoud niet de sterkste kant is van de eigenaar, denkelijk Gelders Landschap.

Oudere hoogstam langs de gracht van kasteel Waardenburg wordt door Gelders Landschap (?) vermoord….
Foto: Emile Heesters/Bas van Andel

Langs diverse vrij nieuwe (hoogstam)boomgaarden in weilanden overdekt soms met brandnetels en over lommerrijke bospaden kwamen we zonder problemen op de startplek terug.

Een aanrader?

Je krijgt een goede voorstelling van het fruitcultuurlandschap. In de kasteeltuin kun je “tuin- en boomgaardideeën” opdoen. De gemeente Neerijnen en het Gelders Landschap zouden gemeenschapsgeld goed besteden door de fruitteelt-geïnterssseerden en pomologen een dienst te bewijzen door én bij alle bomen én duurzamer naambordjes te bevestigen. De wandeling is verder goed te doen, afwisselend qua cultuur en natuur in een oase van rust en koelte. Ja, een aanrader dus. Zelfs, of beter: juist mijn pomologisch niet geïnteresseerde maatje genoot van de schoonheid en de stilte….

Volrijpe rode bessen in de kasteeltuin.
Foto: Emile Heesters/Bas van Andel

Rozenbogen begroeid met bramen of peren zijn blikvangers, evenals een kas met een “latjesgordijn”als afscherming op de zuidkant.

Foto’s van bogen met peren resp. bramen.
Foto’s: Emile Heesters/Bas van Andel



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland