Europese Parlement doet praktijkervaring op
met gif op fruit
 


Het Europese Parlement gaat over alles wat in Europa de concurrentieverhoudingen tussen de lidstaten scheef zou trekken. Dus ook over gif op fruit. Immers, de Italiaanse fruittelers mogen niet in een voordeliger positie zijn dan bijvoorbeeld Hollanders wat betreft toegelaten bestrijdingsmiddelen. Eind oktober stemt het Europese parlement over nieuwe wetgeving voor de toelating en gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Milieudefensie wou ter voorbereiding daarop, en als tegengif voor de lobby van de gifboeren, de parlementariërs es vertellen wat er op hun in hun eigen supermarkt gekochte fruit zit.
(sic, zou die eigen EU-parlementsleden- supermarkt er zijn om te voorkomen dat ze ons, het volk, tegen komen? Of zou zo hun reislust naar hun eigen moeders pappot getemperd moeten worden?)

Terug ter zake. Wat er in het EU-supermarktfruit zat aan residuen, dat was niet mis! Bij één van de onderzochte sinaasappels werd de maximaal aanvaardbare dagelijkse dosis van het fungicide (schimmelbestrijder) imazalil voor een vijfjarig kind met veertig procent overschreden, waarbij de acute giftigheiddosis voor zeventig procent bereikt werd. Ook aardbeien uit België bevatten te veel residuen van de chemische bestrijdingsmiddelen.

Milieudefensie vertelde verder:

“De fruitmonsters waren bijna allemaal afkomstig uit Europa en bleken in totaal 28 verschillende soorten landbouwgif te bevatten. Hieronder waren tien stoffen die bekend staan als kankerverwekkend en drie zenuwgiffen".

Het is maar te hopen dat degenen die politici graag uitschelden met benamingen van ziekten dit niet lezen. Als in voetbalstadions toegewenste ziektes door eten van fruit uit de eigen winkel van Europarlementariërs kunnen ontstaan, moeten we gaan vrezen voor de kwaliteit van de EU-wetgeving, zou je bijna denken.

Laat ik een positief einde aan dit verhaal formuleren. Laat onze hedendaagse EU- Praters es de smaak van biologisch geteeld fruit proeven. Dan hebben ze minder risico door bepaalde voetbalfans toegewenste vreselijke ziektes op te lopen, als je Milieudefensie mag geloven. Misschien trekt de EU dan de beurs voor forse omschakelingssubsidies naar biologisch voedsel. Dan hebben oude hoogstamfruitrassen wellicht opnieuw kans om hun kwaliteiten te bewijzen. Of de oude rassen kunnen genen leveren waardoor ziektes geen grip op een fruitras krijgen.

Beste EU-parlementsleden van vandaag, wilt u voor onze gezondheid zorgen, en zorgen dat we niet sluipenderwijs onszelf en onze (toekomstige) kinderen met te veel aan residuen opzadelen? En zorgt u ook in positieve zin goed voor uzelf, door voortaan gezond biologisch fruit te kopen?

Verder lezen:



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland