Appelwaswater te vies volgens waterschap  


Appels en peren worden bij het sorteren gewassen. Het waswater is daarna vervuild. Daarom mag het niet zomaar op het riool geloosd worden. Het moet eerst gezuiverd worden.

De zuiveringsinstallaties die fruittelers inmiddels ontwikkeld hebben, voldoen volgens het waterschap Zeeuwse Eilanden niet aan de eisen.

De 350 telers op Zuid-Beveland verbruiken zo'n vijfduizend liter water per sorteerbeurt. In het seizoen sorteren ze gemiddeld drie keer in de week.

Het water bevat behalve spuitmiddelen ook resten aarde, boomblad en rot fruit.

Lozen op het riool mag niet van het waterschap, lozen op oppervlaktewater is ook schadelijk is voor het milieu. Dus rijden de telers het water uit over hun eigen percelen. Behalve Gods water mag er dus appelwaswater over de Zeeuwse akkers lopen. Alsof die mooie Zeeuwse klei wel besmuikt mag worden.

Vrienden uit Zeeland, wordt het geen tijd om het probleem bij de bron aan te pakken, en het gebruik van middelen es terug te gaan dringen? De biologische sector kan wél prima zonder. En als de sector nou es samen met de winkeliers vertelt dat het prima is om een vlekje met een mesje weg te snijden of gewoon weg te happen, hebben we zeker weer een probleem opgelost.

Het moet toch uit te leggen zijn dat supermooie appels soms superslecht zijn voor het milieu? Of is de sector en of de consument zo geconditioneerd dat alles moet wijken voor het niet-hebben van het miniemste vlekje op appels?

Verder lezen: PZC.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland