Aap komt uit mouw: ons fruit te suikerrijk  


Dierwetenschapper Kimberly Ange-van Heugten van de Wageningen Universiteit heeft iets met apen. Met wolapen in het bijzonder.

Wolapen hebben vaak in gevangenschap niet zo'n beste gezondheid. Terwijl ze toch in de watten gelegd worden met noten, insecten, bessen, appels, bananen en al wat het vruchtenrijk al niet meer aan apensnoep biedt. Hetzelfde dieet hebben ze in de natuur. Maar daar worden ze, onder veel minder luxe omstandigheden, ouder en zijn ze gezonder.

Geleerden hebben er lang over gefilosofeerd hoe het kwam dat verwende apen ondanks die prima verzorging eerder ziek werden en dood gingen. Voortplantingsprogramma's voor de bedreigde apen zijn door deze problematiek niet suksesvol. Zou het komen door de stress of door suikerziekte?

Kimberly Ange-van Heugten heeft promotieonderzoek gedaan en onze Doctor in de beestenkunde weet het nu: ze krijgen in gevangenschap te suikerrijk eten. Daardoor krijgen ze stress en hoge bloeddruk. De vruchten uit de natuur zijn veel minder suikerrijk! Onze moderne appels, peren en bananen zijn te goed (zonder concurrerende planten) gegroeid en bemest, en of onze consumptierassen zijn flink geselecteerd op smaak/ zoetgehalte, denk ik dan als leek.

Wat zegt dit over onze oude fruitrassen? Waren die niet minder suikerrijk, bemest, doorgeselecteerd op zoete smaak?

Mevrouw de Doctor, ik heb uw ongetwijfeld doorwrochte boek niet gelezen, maar wat denkt u : zouden wij mensen niet ook beter af zijn met minder suiker, ook met minder suikerrijke vruchten? Zeker nu wij die suiker met onze kantoorbanen nauwelijks nog gebruiken?

Mevrouw de Doctor, als pomoloog nog een vraag: zouden wij de wolapen niet gewoon Driekwartnoten, Gamerse Zuren, Zure Paradijsappels, Duitse Zure aalbessen en nog wat oude fruitrassen moeten te eten geven? Dan draagt de genetische vari?teit van vroegere fruitrassen bij aan het instandhouden van de biodiversiteit in apenland!

Dan komt er nòg een aap uit de mouw: onze ouwe fruitrassen bewaren is terdege ergens goed voor!

Verder lezen:



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland