Unieke Noordhollandsche Suikerpeer??  


Deze Noordhollandsche Suikerpeer viel vandaag uit mijn oude boom. Hij viel op door een drietal zaken, die hierna aan de hand van foto’s besproken zullen worden.

Ten eerste, hij heeft, ondanks dat hij van rijpheid van de boom viel, een heel licht rood blosje. Of ik heb nooit goed genoeg opgelet, of hij is echt uniek daarin.

Ten tweede viel deze Noordhollandsche Suikerpeer mij op door zijn formaat. Dat stak uit boven het formaat van alle peren van deze boom en de twee andere bomen in de buurt. Naar mijn geheugen mij vertelt is dit de grootste die ik ooit gezien heb. Hij heeft toch al gauw dik 7 cm. doorsnee.

Ten derde valt de peer op omdat het juist bij de kelk een peer lijkt, die uit twee aaneengegroeide peren zou kunnen bestaan. Bij de kelk is een expliciete welving te zien, die bij eerste aanblik de gedachte oproept aan een “Dubbele Suikerpeer”. Overigens, een synoniem voor deze peer is: Dubbele Fransche Suikerpeer. Dus een stukje “Dubbelheid” zit er standaard in!

De kelk noch de steel vertoont echter enig teken van “Dubbelheid”. Als men andere, kleinere soortgenoten bestudeert bij de kelk, ziet men ook daar enige welving die op “Dubbelheid” zou duiden.

Ook het klokhuis vertoont geen tekenen van “Dubbelheid”. De schade aan de peer in het midden van de foto is veroorzaakt door de onzachte val.

Over de grootste breedte doorgesneden blijkt de “uitgeklapte peer” in totaal bijna de 15 centimeter te halen.

Hoe dan ook, als ik zou weten welke tak de leverancier is van deze peer, zou ik acuut een ent daarvan nemen. Dat in de (ijdele?) hoop dat ik over enige jaren de mutant “Dubbele blozende Suikerpeer” zou kunnen presenteren. De omvang van de peer schrijf ik in bescheidenheid maar toe aan een geslaagde matig-forse snoeibeurt; de kleur aan de zonnejuli 2006.

Het is uiteindelijk de vraag of deze Noordhollandsche Suikerpeer echt uniek is. Het is dus de vraag of dat deze peeromvang alleen voor mijn boom ( en mij bekende, praktisch allemaal bejaarde bomen) een unieke prestatie is, of dat dit ook landelijk bezien iets bijzonders is. Wie reageert? Reacties via pomobas@wxs.nl

Foto's: Bas van Andel



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland