Noord-Hollandse fruitteelt = peren =
Conférence
 


Noord-Hollanders zijn fruittelers van oudsher. Ook tegenwoordig blazen Noord- Hollandse beroepsfruittelers hun partijtje mee. Er zijn statistiekjes over wat ze telen. Die statistiekjes zijnn goed voor een beschouwing in dit artikel.

Landelijk staan tegenover elke 60 hectare appels 40 hectare peren. In Noord- Holland is dat andersom. Noord-Hollanders hebben dus veel meer peren dan appels.

Van die peren groeide landelijk het aandeel Conférence tussen 1997 en 2002 met 5 %. In Noord-Holland groeide dat aandeel in die periode met liefst 11%.

Kortom, Noord-Holland “ver-Conférencet” in flink tempo.

Is het verstandig van onze professionele perenvrienden om zo te concentreren op de Conférences?

De Noord-Hollandse klei schept de basisvoorwaarden vanuit de bodemkunde voor een goede perenopbrengst. De ligging tussen zee en IJselmeer schept klimatologische voorwaarden voor een vroege bloeier als de Conférence. In Twente vriest het in april vaker en harder dan in Noord-Holland. Dus vanuit bodem en klimaat is het slim wat onze professionals doen.

Maar zullen ze er genoeg brood mee op de plank (en appelstroop voor op het brood) mee kunnen verdienen? We zullen het pas over zeg 5 jaar weten. Maar de afzetorganisaties krabben zich achter het oor. En maken plannen om die extra Conférenceperen weg te werken.

Suggestie van de redactie (zonder beste appelplukker vanaf de boomgaardbodem te willen spelen): ga es kijken in de collectietuin van de POMologische Vereniging of je niet een paar klassiekers als streekrassen kunt gaan telen. Schellinkhouters, Uitgeester Zoeten. Appels weliswaar, maar écht Noord-Hollands en niks mis mee! Of kijk es in de Abdijtuin van Egmond, of je daar niet enthout kunt krijgen van de Forellepeer. Dan kan de Zaanse grootgrutter die ook in de herfst leveren en nog wel van eigen bodem ook; de consument hoeft dan niet te wachten tot in het voorjaar Zuid-Afrika die Forelles aanlevert! Kom, heren en dames professionals, kijk ook es achterom in plaats van alleen naar één (te zeer) voor de hand liggend perenras!

Verder lezen: Agrarisch Dagblad 12 mei 2007



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland