Kilse Suikerpeer bijna verdwenen  


Streekfruitras nog net behoed voor uitsterven

De Kilse suikerpeer genoemd naar en blijkbaar afkomstig uit het gehucht Kille, tussen Nieuwendijk en Werkendam, (langs de A27 bij Gorinchem) was bijna uitgestorven. Totdat Bas van Andel het fruit op het spoor kwam.

„ Er was - voor zover ik kan nagaan - welgeteld één boom over. En die was stervende”, vertelt Van Andel in de woonkeuken van de karakteristieke ouderlijke boerderij. „ Ik heb nog zes sprietjes kunnen afknippen. En nu maar hopen dat de Kilse suikerpeer overleeft.”

In het Brabantse kleidorp Eethen was vroeger aan de Nieuwe Steeg een proeftuin van de familie Branderhorst. Het kweekstation is pakweg veertig jaar geleden opgeheven, toen de fruitteelt uit de streek verdween.

„Mijn vader had niet zo veel met fruitteelt”, vertelt Cees Branderhorst. „ Het is meer het werk van mijn opa en voorgaande generaties. Ik denk dat ze eind negentiende eeuw met de proeftuin en de fruitteelt zijn begonnen.”

De Eethense proeftuin blijkt in de loop der jaren verschillende rassen veredeld te hebben. Zo ontstonden de Knolpeer en de Eethense Wijnappel. „Dat kan aardig kloppen”, zegt Branderhorst. Of er nog meer rassen veredeld zijn, weet hij niet. Er is weinig informatie uit die periode overgedragen.

Een typische appel uit de streek is ook de Witte wijnappel. „Die wordt in 1758 voor het eerst genoemd”, vertelt Van Andel. De vrucht blijkt opvallend lang houdbaar. „Van de oogst in het voorjaar, hebben we in december de laatste appel opgegeten, zonder dat er rimpels te zien waren.”

Of het er ooit van komt, is onduidelijk. Maar de Van Andels zouden wel eens een onderzoek willen laten doen naar de genen van dit ras. Echtgenote Mengolda: „ De appel blijft lang goed, zonder dat er gespoten wordt. Dat is met moderne rassen wel anders.”

Met toestemming overgenomen uit Brabants Dagblad (Hub Dohmen) 280207, met enkele pomologische errata door de redactie website



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland