Gezoete wijn mag niet meer van Brussel  


Die Brusselse techno-bureaucratische regelneven hebben weer wat bedacht. Voortaan geen suiker meer bij de wijn. Niet meer chapitaliseren, zo dat in vinologenland heet. Tja, waarom bespreken we dat op een pomologensite?

De reden is simpel. Geen suiker toevoegen betekent de nekslag voor onze nieuwste pomologische bedrijfstak. Als je in Nederland fatsoenlijke wijn met 12,5% alcohol wil maken, moet je een schep suiker toevoegen. Doe je dat niet, dan krijg je vaak zure bocht. Of je moet alleen de allergerijptste druiven laten hangen, maar dan heb je geen kilo’s of hectoliters, dus geen brood op de plank.

De EU wil het suiker toevoegen verbieden, omdat dat een goede manier is om de productie te beperken. Denken onze ambtenaren daar. Want ook in zuidelijker contreien is suiker vaak het middel om minder goed gerijpte druiven, bijv van kleinere trosjes, toch in het vat te krijgen. En, maar dat zullen ze wel niet durven zeggen, het zal de noordelijker EU-landen zoals Nederland ervan weerhouden ook een druiven- en wijncultuur te gaan opzetten. Je voelt het ze denken: “jullie moeten in Hollande maar gewoon notre Franse wijn drinken, en niet Nom de Dieu jullie eigen product”.

Hoe zou je de Brusselse ambtelijke slimmigheid, als die wet wordt, legaal kunnen omzeilen? De redactie heeft van wijn maken geen verstand, dus kan zij de dolste ideeën aandragen. Het indikken van wijn schijnt te kunnen, zodat je (door water eruit te halen) toch aan die gewenste 12,5% alcohol komt. Maar dat is te duur voor onze kleine wijngaardeniers. Hier wat ideeën uit de ruimdenkende pols.

  1. Koop samen, werk samen.
  2. Je schijnt in ons klimaat het zelfs met de juiste rassen en alleen de bestgerijpte trossen (de rest knip je weg) niet rendabel genoeg te kunnen krijgen. Nou, mix je Hollandse product dan met zoete zuidelijke wijn: “Vin de Wageningen con fruit de vin de France” . Of zou dat ook al niet mogen?
  3. Probeer es of je met Suikerperensuiker(gelei/moes) met daarin fructose de zaak zoeter krijgt. Dan maak je er toch “wijn-peren-wijn” van. Een alcoholhoudend “peerdruifjessap”, zogezegd.
  4. Probeer is Zoete Campagner appels erbij. Vin musqué aux pommes de la Campagne” of zo. Een alcoholhoudend appeldruifjessap, dus, zogezegd.
  5. Kijk es of je niet iets listigs kunt verzinnen met (vruchten-)siroop. “Vin du pays de Limburg au sirop de fruits”
  6. Rooi je druiven en ga appelwijn, mousserende appelwijn, cider of iets dergelijks maken. Neem wat dat betreft een voorbeeld aan de Engelsen met hun cider.

Alle gekheid op een stokje. EU, blijf van onze nieuwste agro-toeristische en agro- culinaire tak af. Die paar liter streekwijn, zeur toch niet. Verbied toch niet alles wat niet in jullie grootschalige landbouwfilosofieën past! Jullie hebben daar in Brussel al onze hoogstamfruitbomen en regionale fruitrassen om zeep (mee)geholpen. Wij pomologen hebben jullie dat nog lang niet vergeven! Nou slopen jullie weer wijnrassen en leuke druivenprojecten. De Hollandse streekwijn is geen EU-belang. En bedreigt er ook geen. Die is gewoon leuk voor een vitaal platteland, waar stedelingen graag komen en waarmee een streek een leuk streekproduct maakt.

Afblijven van onze druivenboeren dus. Enough is enough. En met de beruchte EU- rooipremies voor onze hoogstammen hebben jullie het “enough” voor ons pomologen al heel lang gelden bereikt.

Verder lezen/kijken:

  • NOS-journaal van 16 juli 2007;
  • Belga/Vilt-website 16 juli 2007

Toevoeging:

In het Brabants Dagblad van 17 juli staat een drietal artikelen ( met gesprekken met wijngaardeniers) over het dreigende verbod op suiker toevoegen bij het wijn maken.

Zoek op "wijn suiker druiven" in de zoekmachine van het Brabants Dagblad op: www.brabantsdagblad.nl/search/index.jsp



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland