Bananen gezond  


Deze rubriek heeft dezer dagen 2 bananen-verhalen gekregen. Nu volgt één verhaal over de gezondheidsaspecten van bananen. Daarna gaan we weer terug naar Oudhollandse en andere fruitzaken.

Een banaan bevat van heel veel soorten mineralen en vitamines wel wat. Zoals van fosfor, zink en foliumzuur. We lichten er hier een paar uit.

Bananen bevatten vrij veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt in het zenuwstelsel en een rol speelt bij bij de regeling van de bloeddruk. De banaan vermindert hiermee het risico op hartaanvallen.

Bananen bevatten nogal veel ijzer: de aanmaak van hemoglobine in het bloed helpt bloedarmoede tegen te gaan.

De banaan is verder een belangrijke bron van vitamine C, zoals bekend een vitamine die onontbeerlijk is voor een goede werking van het immuunsysteem.

Bananen bevatten tryptophan, de basis voor serotonine, het hormoon dat belangrijk is om je gelukkig te voelen. Pure chocola als anti-dip-middel bevat ongetwijfeld veel meer calorieën en minder andere goede stoffen.!

De banaan is vooral een goede bron van vitamine B6. Vitamine B6 speelt een rol in het afweersysteem en het zenuwstelsel en kan niet gemist worden bij de aanmaak van bloed. De genoemde vitamine B6, in combinatie met vitamine B12 en wat magnesium, beide in bananen aanwezig, helpen je als je van nicotineverslaving af wil.

De lijst met toegeschreven werkingen en effecten is nog langer. Bananen helpen bij brandend maagzuur én soms tegen ochtendmisselijkheid. En een milkshake van banaan, melk en honing schijnt geweldig te werken tegen een houten kop de ochtend na een avond flink doorhijsen.

Alternatieve genezers zeggen dat bananenschillen nuttig zijn om van wratten af te komen.

Natuurlijk bevatten bananen ook vezels. Die geven een vol gevoel geven en maken toch niet dik. Prima dus voor altijd hongerige mensen! Met voldoende vocht houden ze de ontlasting zacht. Dat bananen obstipatie veroorzaken is als je genoeg drinkt niet waar.

Verder lezen: o.a.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland